De website wordt geladen



Soorten gebitsprotheses

Wat past Het beste bij u?


Kunstgebit

Bij Eko Tandprothetiek gebruiken we de term volledige gebitsprothese, wat in de volksmond vaak een kunstgebit wordt genoemd. Dit is een prothese die uw volledige gebit vervangt, inclusief alle tanden en kiezen.

Het vervaardigen van een volledige gebitsprothese duurt wat langer dan bij een noodprothese (zie: Noodprothese). Tijdens dit proces is er een pasfase waarin de tanden en kiezen in was worden opgesteld. Dit is het moment waarop u uw wensen kunt doorgeven: de kleur, de vorm en de esthetiek van uw gebit. Bij deze fase zorgen wij er ook voor dat de functionaliteit in orde is: komen de kiezen goed op elkaar, wordt de beethoogte goed ingesteld en worden de lippen voldoende ondersteund door de tanden.

Onze tandprotheticus voert tijdens de intake ook een mondonderzoek uit om te beoordelen of er voldoende kaakbot aanwezig is om de prothese goed te ondersteunen. In sommige gevallen is het kaakbot onvoldoende om de prothese stabiel te houden, maar geen zorgen – er zijn alternatieven, zoals het klikgebit (zie: Klikgebit), dat meer stabiliteit biedt bij een weinig kaakbot.

Voor de bovenkaak zorgen we ervoor dat de gebitsprothese goed blijft zitten door middel van zuigretentie. Dit betekent dat de prothese zich goed aanpast aan de bovenkaak en stevig blijft zitten, zonder dat er extra implantaten nodig zijn. In de onderkaak zijn er echter soms wel implantaten nodig om de stabiliteit van de prothese te waarborgen, vooral als er weinig kaakbot aanwezig is.

Heeft u last van een losse boven gebitsprothese die naar beneden valt bij het eten of praten? In dat geval kunnen we kleine aanpassingen doen om de prothese beter te laten passen. Dit proces noemen we rebasen. Het klinkt misschien alsof we de prothese “opvullen”, maar het gaat erom de ruimte tussen het kaakbot en de prothese op te vullen. Dit gebeurt door het toevoegen van een vulling, waardoor de prothese weer strakker en stabieler in de mond komt te zitten. Zo voorkomt u dat de prothese gaat schuiven of kantelen tijdens het eten of spreken.

Gedeelte kunstgebit (kunststof) of frameprothese (metaal)

Wanneer u nog een aantal eigen tanden en kiezen heeft, kan een partiële gebitsprothese een uitstekende oplossing zijn. Dit is een kunstgebit dat de ontbrekende tanden vervangt, terwijl uw eigen tanden behouden blijven.

Er zijn echter zowel voordelen als nadelen aan zowel de gedeelte kunstgebit als de frameprothese. Hieronder zetten we alles voor u op een rijtje:

Gedeelte kunstgebit (kunststof)

  • Uitbreidbaarheid: Een partiële prothese kan eenvoudig worden uitgebreid met extra tanden en kiezen.
  • Beweging: De prothese beweegt doorgaans altijd een beetje in de mond, wat het comfort kan beïnvloeden.
  • Verankering: De verankering is meestal van gebogen ankers of kant-en-klare Y-ankers.
  • Levensduur: Het plaatje kan gemiddeld 4 tot 5 jaar meegaan, afhankelijk van slijtage door het gebruik van de kiezen.
  • Advies: Als uw eigen tanden minder dan 5 jaar behouden kunnen worden, kan het dragen van een partiële prothese een goede optie zijn.
  • Prijs: De prijs van een gedeelte kunstgebit is aanzienlijk lager dan die van een frameprothese. *

Frameprothese (metaal)

  • Uitbreidbaarheid: Ook een frameprothese kan eenvoudig worden uitgebreid met extra tanden en kiezen.
  • Comfort: Frameprotheses worden vaak als zeer comfortabel ervaren.
  • Beweging: Door de starre constructie beweegt een frameprothese veel minder in de mond, wat zorgt voor meer stabiliteit en comfort.
  • Verankering: De verankering is vervaardigd uit één stuk metaal, waardoor deze veel sterker en stabieler is.
  • Duurzaamheid: Een frameprothese gaat gemiddeld 7 tot 8 jaar mee, waardoor het een duurzamere keuze is.
  • Advies: Als uw eigen tanden langer dan 6 jaar behouden kunnen blijven, is een frameprothese vaak de beste keuze.
  • Prijs: Een frameprothese is duurder in aanschaf dan een partiële prothese, maar het kan op termijn een verstandige investering zijn. *

* Heeft u een aanvullende tandartsverzekering? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar om te informeren naar de dekking van partiële gebitsprothese.

Klikgebit: Een betrouwbare oplossing voor een vast gebit

Een klikgebit biedt een betrouwbare en stabiele oplossing voor mensen die hun volledige gebit willen vervangen. Bij deze innovatieve prothese worden eerst implantaten in de kaak geplaatst – kleine schroeven die fungeren als vervangende tandwortels. De volledige prothese rust niet alleen op het kaakbot, maar wordt bevestigd aan deze implantaten, wat zorgt voor extra stabiliteit en comfort.

Er zijn verschillende manieren om het klikgebit aan de implantaten te bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld met een stegconstructie (ook wel ‘staaf’ genoemd), drukknoppen of magneten. Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw specifieke situatie in de mond en de aanbevelingen van uw tandarts-implantoloog of kaakchirurg. Wij adviseren altijd welke keuze het meest geschikt is op basis van uw mondgezondheid en wensen.

Samenwerking met tandarts-Implantologen en kaakchirurgen

Bij Eko Tandprothetiek werken we nauw samen met tandarts-implantologen en kaakchirurgen in de regio Drenthe, Friesland en Groningen. Het proces begint altijd met een vrijblijvende intake in onze praktijk. Tijdens deze afspraak onderzoekt de tandprotheticus uw gebitssituatie en kijkt hij of u in aanmerking komt voor een klikgebit. Indien implantologie een optie voor u is, zorgen wij voor de juiste doorverwijzing naar de geschikte specialist.

Onze tandprotheticus, Eko Bot, werkt regelmatig samen met tandartspraktijken in de regio en is goed op de hoogte van de mogelijkheden en procedurele stappen. Wij bieden u de juiste begeleiding en zorgen ervoor dat u snel en deskundig geholpen wordt.

Bent u al onder behandeling bij een tandarts die we nauw samenwerken met, kunnen we eenvoudig contact opnemen om een verwijsbrief naar de kaakchirurg of implantoloog te regelen. Heeft u geen tandarts of bent u al langere tijd zonder tanden, dan kunnen wij u doorverwijzen naar een tandarts-implantoloog in uw regio die de nodige implantaten voor uw klikgebit kan plaatsen.


Flexibele gebitsprothese

Zoals de naam al doet vermoeden, is een flexibele gebitsprothese bijzonder buigzaam, waardoor deze vrijwel niet kan breken – tenzij het niet volgens de juiste richtlijnen wordt behandeld. De flexibele prothese is comfortabeler en beweegt beter mee met de vormen van uw mond, wat zorgt voor een aangenamere pasvorm. Dit maakt het een uitstekende keuze voor het vervangen van een paar ontbrekende elementen, vooral in de esthetische zone van uw mond, waar geen zichtbare verankering nodig is.

Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van een flexibele gebitsprothese voor u op een rijtje:

Voordelen:

  • Uitbreidbaarheid: Het is niet mogelijk om een flexibele gebitsprothese uit te breiden met extra tanden of kiezen.
  • Comfort: Flexibele protheses worden vaak als zeer comfortabel ervaren doordat ze zich goed aanpassen aan de mond.
  • Beweging: De prothese beweegt redelijk, wat bijdraagt aan meer stabiliteit en comfort in de mond.
  • Verankering: De verankering is vervaardigd uit één stuk kunststof, waardoor deze goed aansluit op het mondweefsel en visueel niet storend is.
  • Duurzaamheid: Een flexibele gebitsprothese gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee, afhankelijk van het gebruik.

Nadelen:

  • Prijs: Een flexibele prothese is iets duurder in aanschaf dan een gedeelte kunstgebit.
  • Aanpassingen: Het belangrijkste nadeel van een flexibele prothese is dat bij elke aanpassing een nieuw plaatje aangeschaft moet worden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Als u overweegt om een flexibele gebitsprothese aan te schaffen, is het belangrijk om goed na te denken of dit de juiste keuze voor u is.

Noodgebitsprothese

Een noodgebitsprothese wordt vaak gezien als de eerste stap naar een kunstgebit. Zoals de naam al aangeeft, is het een tijdelijke oplossing die direct geplaatst wordt nadat uw tanden en kiezen door de tandarts of kaakchirurg zijn getrokken. Niemand wil namelijk met een lege mond naar huis, daarom zorgen we ervoor dat u direct een prothese krijgt, zodat u niet zonder tanden of kiezen hoeft te zitten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een noodgebitsprothese in eerste instantie meer te vergelijken is met een ‘pleister’ voor de mond. Het is een tijdelijke maatregel die de pijn verzacht, maar de ervaring is voor veel mensen niet altijd direct positief. Het is namelijk niet zo dat u meteen weer comfortabel kunt eten, zoals u gewend was met uw eigen tanden en kiezen.

Veelvoorkomende problemen met een noodgebitsprothese

1. Moeilijk eten en kauwen Na het plaatsen van de noodgebitsprothese zult u merken dat het eten en kauwen anders is dan u gewend was. U bent waarschijnlijk gewend om met uw eigen tanden en kiezen te eten, of heeft deels op uw voortanden gekauwd. Dit verstoort de kaakrelatie en het kan enkele maanden duren om opnieuw te leren eten met een kunstgebit. Vaak is het nodig om in de eerste 3 tot 4 maanden gepureerd voedsel te eten. Na ongeveer 4 maanden, wanneer een rebase (opvulling) wordt uitgevoerd, gaan we controleren of de kiezen goed op elkaar passen. Het kan zijn dat nieuwe kiezen moeten worden geplaatst, omdat het kaakbot in de tussentijd is gaan slinken.

2. Belemmering bij praten door de verhemelteplaat De kunststof plaat die het kaakbot bedekt, zorgt ervoor dat de mond vol aanvoelt. Dit kan het moeilijk maken om duidelijk te spreken, omdat de tong minder ruimte heeft om goed te bewegen. Gelukkig past de tong zich na verloop van tijd aan en kunt u beter articuleren. In het begin kan het voorkomen dat u slist, maar dit is een natuurlijk proces en met oefening zult u merken dat uw spraak verbetert.

3. Smaakverlies en een kunststof smaak Veel mensen ervaren in de beginfase een verandering in hun smaak, doordat de kunststof prothese in de mond aanwezig is. De hersenen hebben tijd nodig om de smaakbeleving weer te herstellen en de informatie van de tong en het gehemelte opnieuw af te stemmen. Naarmate de tijd vordert, komen de smaken geleidelijk terug, omdat de tong gevoeliger wordt en het gehemelteplaat vervalt. Het is belangrijk om geduld te hebben, want dit herstelproces kan enige tijd duren.

4. Gebitsprothese niet stabiel in de mond Bij een eerste gebitsprothese mag u niet te hoge verwachtingen hebben, aangezien dit een tussenoplossing is voor de definitieve prothese. In deze fase is er vaak geen ‘pasfase’ waarin u kunt zien hoe het eindresultaat eruit zal zien. Omdat uw eigen tanden en kiezen nog in uw mond aanwezig zijn, kunnen we niet van tevoren exact voorspellen hoe de prothese zal passen. Nadat de tanden en kiezen zijn getrokken, zal het kaakbot gaan slinken, wat ervoor zorgt dat de prothese niet altijd goed blijft zitten. Dit is een normaal proces, maar het kan variëren per persoon. In sommige gevallen kunnen ontstekingen of medicijngebruik invloed hebben op het proces.

Na ongeveer 4 maanden, wanneer het kaakbot enigszins gestabiliseerd is, wordt de gebitsprothese opnieuw aangepast. Dit proces wordt rebase of opvullen genoemd, waarbij er een nieuw laagje kunststof wordt toegevoegd om de ruimte tussen het kaakbot en de prothese op te vullen. Dit zorgt ervoor dat de prothese beter blijft zitten, vooral in de bovenkaak, waar mogelijk een zuigretentie ontstaat. In de onderkaak blijft de prothese meestal stabieler, maar het is mogelijk dat het nog steeds niet perfect vastzit.

Begeleiding in het revalidatieproces

Het proces van het dragen van een noodgebitsprothese is een onderdeel van de revalidatie naar een definitieve prothese. Gedurende dit proces begeleiden wij u bij het verhelpen van drukplekken en andere aanpassingen die nodig zijn om het dragen van de prothese comfortabeler te maken. Na ongeveer 6 maanden, wanneer het kaakbot meer gestabiliseerd is, zult u merken dat de prothese beter past en u gemakkelijker kunt eten.

Wij staan voor u klaar om u te ondersteunen tijdens dit revalidatieproces, zodat u zich op termijn kunt aanpassen aan uw definitieve gebitsprothese en weer comfortabel kunt leven. Neem gerust contact met ons op voor vragen of voor het plannen van een afspraak!

Met al deze opties is er altijd een oplossing die past bij uw situatie en wensen. Uw behandelaar helpt u graag bij het kiezen van de juiste prothese. Heeft u nog vragen? We staan altijd voor u klaar om u te adviseren!

Alle rechten voorbehouden - EKO Tandprothetiek © 2025